Lekváros bukta

Home  >>  Sütemények, édességek  >>  Lekváros bukta

Lekváros bukta

   Sütemények, édességek ,,,,   november 7, 2016   Lekváros bukta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Hozzávalók:
Tészta:
1/2 kg liszt, 3 dl tej, 5 ek cukor, csipet só, 2 tojássárga, 7 dkg margarin (fele zsírral a tuti), 2 dkg élesztő

Töltelék:
1/2 kg lekvár

vagy

30dkg túró, 1 ek. tejföl, 1 tojás, 4 ek. cukor, 1 ek. búzadara, mazsola, reszelt citromhéj, vaníliás cukor

vaaagy:
Reni féle csokitöltelék: 2 decis bögrét félig megtöltöm vajjal, vagy margarinnal, megolvasztom (nem a bögrét), annyi kakaót teszek bele, hogy a kanál majdnem megálljon benne, majd 2-3-4-5 evőkanál cukrot teszek bele, ha nagyon kemény lett, akkor kis tejszínt, vagy tejet teszünk bele. Az a fontos, hogy egyben megálljon a csokiszerű képződmény, de attól még formálható legyen.
Elkészítés:
1/2 kg lisztet tálba öntünk, közben 1 deci tejbe 1 evőkanál cukorral 2 dkg élesztőt felfuttatunk. 2 tojássárgáját 5 dkg cukorral kikeverünk, meg egy csipet sóval, és 2 deci tejet hozzáöntünk. Ha ez kész, mehet a liszthez, a felfuttatott élesztővel együtt. Alaposan kidolgozzuk, amíg hólyagos nem lesz. (Kicsit lágy, nyúlós, de nem baj.) Ha szép hólygos, hozzáöntünk 5 dkg olvasztott margarint (vigyázni kell, nehogy forró legyen), majd ezzel is kidolgozzuk. Egy órát kelesztjük.
HA megkelt, kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, és 8-10 cm-es kockákat vágunk belőle. Ebbe mehet a lekvár, vagy túró (vagy más), amit belecsavarunk a tésztába, a széleit pedig aláhajtjuk. Így szorosan egymás mellé ültetjük őket egy kizsírozott (vajazott) tepsibe. A tetejére még 2 dkg olvasztott margarint locsolunk, és fél órát kelesztjük, majd közepesen meleg sütőben megsütjük.

Lekvár: kemény legyen az a lényeg.
Túró: 30dkg túrót 1 ek. tejföllel, 1 tojással 4 ek. cukorral, 1 ek. darával kikeverünk (esetleg citromhéj).

Hozzászólás nem engedélyezett.