Rozs Kovász

Home  >>  Egyéb ételek  >>  Rozs Kovász

Rozs Kovász

   Egyéb ételek ,,,,   november 26, 2017   Rozs Kovász bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hozzávalók:

– 2 széles szájú befőttes üveg
– 100 g Víz / alkalom
– 50 g Kenyérliszt / alkalom
– 50 g bio Rozsliszt / alkalom

Elkészítés:

1. nap (reggel):
Az egyik üvegünkbe tegyünk 100g klórmentes vizet. (Vagy palackos víz, vagy egy napja kiengedett és állni hagyott csapvíz) Tegyünk bele 50g kenéyrlisztet és 50g rozslisztet. Jól keverjük el. Tegyük rá az üveg tetejét. Nem kell rászorítani, csak lazán tekerjük rá. Tegyük az üveget egy nem huzatos szoba hőmérségletű helyre. Nekem a 20-22 C közötti hőmérséglet vált be igazán.

2. nap (reggel):
Ekkorra a kovászunknak buborékosnak kell lennie. Kis apró buborékokat kell látnunk az üveg oldalán. Amennyiben ez nem történt meg még egy napot lehet hagyni, utánna inkább kezdjük elölről az egészet.
Tehát ha megvannak a buborékkok, akkor fogjuk a még tiszta üveget és önsünk át 100g kovászt. Ebbe tegyünk 50g Kenyérlisztet és 50g Rozslisztet, valamint a 100g vizet. Tekerjük rá lazán a tetőt és tegyük a bevált helyre. Az első üveget mossuk ki, mert este tisztán fog kelleni.

2. nap (este):
Ismételjük meg a reggeli művletet.

3-9. nap:
Ezeken a napokon reggel este ismételjük a fenti folyamatot. A kilencedik nap estér már felnőtt érett kovászunk lesz. Akkor jó, ha kb 8 óra alatt meg tudja duplázni a térfogatát és szép levegő buborékos. Az illata savanykás (mások szerint nagyon savanyú).
Ekkor bevethetünk egy harmadik üveget is. Mind a két tiszta üvegebe mehet 100-100g kovász és mind a kettő megkaphatja a maga 100g vizét és az 50-50g lisztet. Ez azért jó, mert így lesz kovászunk kenyeret sütni és marad kovászunk amit tovább táplálhatunk.

10. naptól:
Ekkor már elég naponta egyszer foglalkozni vele. Én szeretem reggel letudni. Ez azért praktikus, mert általában este érek rá kenyeret dagasztani. A kovász, ha reggel foglalkozunk vele estére éri el teljesítő képessége csúcsát, a következő reggelre már csendesedik, visszahúzódik.

Forrás: http://www.wildyeastblog.com/raising-a-starter/

Hozzászólás nem engedélyezett.