Gőzgombóc

Home  >>  Főételek  >>  Gőzgombóc

Gőzgombóc

   Főételek,Sütemények, édességek ,,,   március 1, 2019   Gőzgombóc bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Elég kiadós és igencsak sok gombóc lesz belőle, 3-an ettük 2 napig és még maradt.

HOZZÁVALÓK

  • 1 csipet só

ELKÉSZÍTÉS

    1. A 3 dl tejet a kristálycukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, a sót, hozzáöntjük az étolajat és az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk, további 1 dl tejet kell még hozzágyúrunk, hogy elég lágy legyen a tészta.
    2. Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, felkockázzuk, a kockákra lekvárhalmokat teszünk, és gombócot formálunk belőle. Hagyjuk kelni 1/2 órát.
    3. Ezalatt fogjuk a legnagyobb lábast, valamint a zsírfröccsenést gátló fedőt (ez olyan, mint a nagyon sűrű szövésű drótszitából csináltak volna fedőt, ha ilyen nincs, akkor a patikákban lehet venni olyan 1×1 méteres nagy steril gézlapot, amit akkorára hajtunk, hogy a nagy lábas száját befedje), a lábast félig engedjük vízzel, rákötözzük a gézlapot – vagy szerencsésebbek ráteszik a fröcskölés gátló fedőt -, és felforraljuk a vizet.
    4. Ha a víz már forr, a gézlapra / fröccsenésgátlóra tesszük a gombócokat kb. 2 cm-s távolságra egymástól, és egy tűzálló magas tállal lefedjük. (Célszerű ugyanakkora kerületűt választani, mint a lábasunk, így nem szökik a gőz.)
    5. 18 percig főzzük gőz felett a gombócokat, majd a felső tálat óvatosan leemeljük (a forró gőz felcsaphat és az fáj), a gombócokat evőkanál segítségével leszedjük, és az előzőleg felolvasztott margarinban megforgatjuk, majd a cukrozott mákkal megszórjuk, vaníliaszósszal még fiomabb.
Hozzászólás nem engedélyezett.